Donderdag 19 januari
Nico Augusta & Wenshan Ji (in samenwerking met Stichting Koos de Roos)
In samenwerking met de Stichting Koos de Roos bieden we een podium aan jong talent. Stichting Koos de Roos zet zich om talentvolle musici via toelagen mogelijkheden te bieden studies en masterclasses in binnen- en buitenland te volgen en deel te nemen aan belangrijke concoursen. Nico Augusta (cello) studeert bij Monique Heidema docent aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en de Sweelinck Academie van het Conservatorium in Amsterdam. Wenshan Ji volgt zijn pianostudie bij de Japanse pianist en fortepianist Keiko Shichijo. In 2019 bereikte hij de shortlist van het 2e Beijing International Chopin Concours.
Donderdag 2 februari
Evelien Vaneysendeyk – harp
Programma met werken van onder meer Franz Liszt (un sospiro) en van Manuel de Falla (Spanisch Dance no. 4) van deze jonge harpiste die op negenjarige leeftijd begon met harplessen. Inmiddels studeert ze aan The Norwegian Academy for Music, de Norges Musikhøgskole, in Oslo bij Isabelle Perrin en behaalde ze prijzen op concoursen in Oekraïne, Wales en Japan en won ze de Lyon and Healy Awards in Chicago. In België was ze één van de finalisten van Young Belgian Awards 2022.
Donderdag 2 maart 2023
Willem Stam – Cello
Programma rond de suites 2, 4 en 6 van Suites van Johann Sebastian Bach, begeleid door twee stukken uit de twintigste eeuw van componisten die beiden hun inspiratie vonden in deze composities van Bach. Het Lamento van de Italiaanse Silvia Colasanti in d-klein als in suite no. 2 en de Sweet Suites van de Japans-Engelse componist Daj Fujikura waarmee Stam een verbinding legt naar suite no. 6.
Donderdag 6 april
Alafia Ensemble
Het Alafia Ensemble bestaat uit zes musici die een passie delen voor kamermuziek en het verlangen naar experimentele, open en eigenzinnige muziek. Het ensemble slaat bruggen tussen vele muziekgenres. Het bestaat uit de Russische pianiste en componiste Olga Riazantceva-Schwarz, de Duits-Palestijnse altvioliste Marina Eichberg, de Venezolaanse fluitist, pianist en arrangeur/componist Leonardo Pedroza Cabrera, de Schotse mandolinist Iain Lennon, de Cypriotische klarinettist Nikola Janjic en de Duits-Portugese cellist Paulo Francke Negreiros.
Donderdag 4 mei
Chin Cheng Lin, marimba
Chin-Cheng Lin (Jim Lin) (1984) staat bekend als de eerste marimba-student aan het beroemde Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij speelde concerten in meer dan 25 landen. Als docent is Chin Cheng verbonden aan de Leuvense Hogeschool voor de Kunsten, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de Hogeschool voor de Kunsten MUDA in Gent en de Stedelijke Academie van Bornem .
Donderdag 8 juni (let op: dit concert vindt plaats op de tweede donderdag van juni)
Scalda Quartet
Het Scalda Quartet kent al een lange historie met de Lambertuskerk. Het ensemble werd in 1996 opgericht, won internationale prijzen, speelde in grote zalen als Carnegie Hall en volgde kamermuziek workshops bij strijkkwartetten als Amadeus, Alban Berg, Emerson, Juilliard en La Salle. De leden maken deel uit van het Antwerp Symphony Orchestra en the London Philharmonia.
Op 8 juni speelt het Scalda ensemble een concert in een pianobezetting. Het kwartet bestaat Yutaka Oya (piano), Orsolya Horváth (viool), Ayako Ochi (altviool) en Dieter Schützhoff (cello).
Op de lessenaar staan de pianokwartetten no 1. van Brahms in G mineur en het Quartetsatz in A mineur van Mahler.
Donderdag 6 juli
Maurice Lammerts van Bueren, piano
Mazurki is het Poolse woord voor ‘mazurka’s’. De Poolse dansvorm in driedelige maat bereikte onder Chopins handen ongekende hoogten. Op die manier vonden de van oorsprong volkse dansen hun weg naar de chique Parijse salons. De mazurka’s lopen als een rode draad door het leven van Chopin. Hij schreef er 57, de eerste waarschijnlijk in 1826, de laatste in 1849. Terwijl de eerste mazurka’s nog als functionele muziek op verzoek van enkele vrienden werden geschreven, ontwikkelden de werken zich tot verfijnde en diepgaande salonstukken.
Aangenomen wordt dat de laatste mazurka tevens het laatste stuk was dat Chopin schreef. Deze mazurka is niet voltooid, maar gereconstrueerd aan de hand van schetsen. Op donderdag 6 juli geeft Maurice Lammerts van Bueren een recital met een selectie van de mazurka’s.
Donderdag 3 augustus
Lumen Ensemble
Eva Tebbe (harp) en Anastasia Kozlova (viool) vormen met hun snaarinstrumenten met verschillende klankwerelden een bijzondere bezetting waar nog een schat aan repertoire voor te ontdekken is. Tebbe studeerde harp aan de Conservatoire Regional de Rueil-Malmaison (Frankrijk) bij harpiste Christine Icart. In 2004 behaalde zij haar Masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop. Violiste Anastasia Kozlova startte haar vioolstudie op zevenjarige leeftijd in Leningrad. In 1995 startte ze haar conservatoriumopleiding in Amsterdam, waar ze vanaf 1998 studeerde bij Viktor Libermann en Keiko Wataya. Vanaf 1999 vervolgde ze haar studie bij Boris Belkin (leerling Isaac Stern) aan het Conservatorium van Maastricht. In 2006 behaalde zij haar Master of Music Degree.
In hun programma Times of Change zoeken ze naar hoopgevende composities, geschreven tijdens turbulente tijden. Op het programma staan onder meer Spiegel im Spiegel en Fratres van de grote Estse componist Arvo Pärt.
Donderdag 7 september
James Oesi, contrabas en Djuwa Mroivili, piano
Contrabassist James Oesi (1988) is een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s met werken van Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven op diverse podia variërend van het Concertgebouw tot CrossLinx en festival Wonderfeel. Hij is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas en speelt naast zijn solowerk ook in diverse moderne muziek ensembles. Oesi studeerde af in 2012 aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10 + onderscheiding en won de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar.
Daarvoor studeerde hij Moskou en volgde masterclasses bij bassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma.
Djuwa Mroivili is pianist, docent en activist en studeerde klassieke muziek aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. In haar muziek zoekt Mroivili naar manieren om systemen die een exclusieve klassieke muziektraditie in stand houden te ontmantelen. Ze richt zich op onderzoek naar zwarte componisten zoals bijvoorbeeld Florence Price en Margaret Bonds die niet de waardering kregen die zij en hun muziek verdienden.
Donderdag 5 oktober
Laurens de Man – orgel
Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel. In 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma.
Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers. Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi.
Donderdag 2 november
Aude Van De Keere en Leon Blekh
Vorig jaar speelde Aude Van De Keere met de fagottist Jappe Dendievel een prachtig programma in de Lambertuskerk. Dit jaar keert zij terug met de jonge violist Leon Blekh met een programma met melodieën van Bach, Brahms en Schumann.
Aude Van De Keere (2003) startte haar vioolopleiding toen ze vijf was en kreeg op achtjarige leeftijd haar eerste lessen piano. Op 18-jarige leeftijd, studeerde Aude Summa cum Laude af aan de Musica Mundi School. Inmiddels vervolgt ze haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen voor piano bij de toppianiste Polina Leschenko. Haar vioolopleiding zet ze voort bij violist Aylen Pritchin. Met violist Leon Blekh & cellist Krzysztof Michalski vormt Aude samen “Trio Maskerade”.
Leon Blekh, geboren in Antwerpen in 1999, begon met viool spelen toen hij zes jaar oud was. Op negenjarige leeftijd werd hij toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar hij studeerde bij Veselina Manikova. In 2016 ging hij naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij speelde al op vele internationale festivals en trad op in prestigieuze zalen en won hij prijzen op verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours, Solist-concours van Antwerpen en het Oskar Back Vioolconcours. Sinds 2019 is hij Artist in Residence van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij studeert onder leiding van Augustin Dumay.
Donderdag 7 december
Anna Špelinová & Ashley Oneal Staplefeldt (in samenwerking met Stichting Koos de Roos)
In 2022 is de Stichting Behoud Lambertuskerk een samenwerking aangegaan met Stichting Koos de Roos. Dit particuliere cultuurfonds ondersteunt talentvolle musici met masterclasses in binnen- en buitenland en biedt aanstormend talent kansen om aan concoursen deel te kunnen nemen of professionele opnames te maken. Op 7 december bieden wij een podium aan twee talentvolle musici, Anna Špelinová, traverso-speler en Ashley Oneal Staplefeldt, sopraan.
Anna Špelinová (Tsjechië) volgt een master studie traverso aan het conservatorium van Amsterdam. Als fluitist maakte zij een aantal jaren deel uit van het Pilsen Philharmonic Orchestra en speelde ze bij diverse Oude Muziek ensembles. Daarnaast was zij docent. In 2024 verwacht zij haar masterstudie in Amsterdam af te ronden.
Ashley Oneal Stapelfeldt groeide op in KwaZulu-Natal in Zuid Afrika en startte op jonge leeftijd met zingen. Zij behaalde haar Bachelor diploma (Opera & Zang) aan de Universiteit van Kaapstad en maakte deel uit van het Durban Symphonic Choir en het Cape Town Youth Choir. Daarnaast zong ze in Mozart’s La clemenza di Tito en Die Zauberflöte en was ze finalist bij het Nico Vis Chamber Music concours. Op dit moment volgt ze een Master aan de Fontys School of Fine and Performing Arts in Tilburg. In 2022 trad ze onder meer op tijdens het Fontys Night of the Arts festival en in Tivoli Vredenburg in Utrecht.